Joomla Slide Menu by DART Creations
Prima Pagina >> Taxa Auto >> Cum se calculeaza timbrul de mediu
Cum se calculeaza timbrul de mediu
Scris de Iacob Sergiu   
Luni, 11 Martie 2013 12:08

Timbru de mediu 2013Noua forma a taxei auto, timbrul de mediu va intra in vigoare in data de 15 Martie 2013 inlocuind curenta taxa de poluare. Cuantumul taxei va fi calculate de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala pe baza unor documente detinute de proprietarul autoturismului.


Documentele necesare pentru calcularea timbrului de mediu sunt mentionate intr-un proiect legislative dezbatut de Ministerul Mediului. Conform proiectului HG, cuantumul timbrului de mediu este calculate de catre organul competent din zona, acesta fiind:

a)    Organul fiscal din raza teritoriala – in cazul persoanelor fizice;
b)    Organul fiscal care tine evidenta platii taxelor si impozitelor – in cazul persoanelor juridice.

Pentru ca un contribuabil sa afle care este suma de bani cu care va achita timbrul de mediu acesta trebuie sa depuna o cerere prin care solicita calculul taxei la organul si sa prezinte urmatoarele documente:

•    Cartea de identitate a autovehiculului sau un document care prezinta datele necesare calculului timbrului de mediu in cazul autovehiculelor in leasing;
•    Un document care atesta dobandirea autovehiculului;
•    Un document care sa ateste prima inmatriculare – in cazul autovehiculelor aduse din alte state.

Conform normelor dezbatute public, procedura de stabilire a timbrului de mediu va fi aprobata prin ordinal presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Aprobarea va avea loc in termen de 15 zile de la intrarea in vigoare a legislatiei – 15 Martie.

Detalii despre Timbrul de Mediu:

    Odata cu intrarea in vigoare a timbrului de mediu, aceasta taxa va trebui platita o singura data in diferite cazuri, astfel:
•    La prima inmatriculare in Romania;
•    In momentul in care un autoturism este reintrodus in parcul auto national daca i s-a restituit proprietarului valoarea taxei de poluare la momentul scoaterii din parcul auto;
•    In momentul transcrierii dreptului de proprietate pentru autovehiculele second hand pentru care nu s-a platit taxa de poluare;
•    Cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate pentru autovehiculele second hand pentru care s-a dispus restituirea sau inmatricularea fara plata taxei de poluare de catre instanta.

Timbrul de mediu este o taxa care se calculeaza in Euro dar se plateste in lei. Cursul valutar pe baza caruia se va calcula timbrul de mediu este cel din luna octombrie 2012. Cursul euro a fost publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene iar acesta este de 4,5223 lei/euro.

Taxa poate fi achitata fie in numerar la o unitate a Trezoreriei Statului din cadrul unitatii fiscal competente fie prin virament in contul 51.16.10.09 “Disponibil din timbrul de mediu pentru autovehicule”.


 

Inregistrare

Atentie: In campul "Utilizator" nu se accepta spatii.