Joomla Slide Menu by DART Creations
Prima Pagina >> Taxa Auto >> Taxa de prima inmatriculare incalca normele europene.
Taxa de prima inmatriculare incalca normele europene.
Scris de Iacob Sergiu   
Vineri, 08 Aprilie 2011 12:08
Taxa de prima inmatriculare Legislatia Uniunii Europene a fost incalcata prin taxa de prima-inmatriculare datorita dezavangajului produs la vanzarea masinilor la mana a doua din alte state pe teritoriul Romaniei. Acest lucru a fost declarat de catre Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene.

Intr-un comunicat de presa alu Curtii de Justitie a CE a fost afirmat ca: "Taxa de poluare introdusa de Romania, impusa masinilor la prima lor inregistrare in Romania, contravine legislatiei Uniunii Europene. Respectiva lege (prin care s-a introdus taxa de poluare la prima inmatriculare, n.r.) are efectul de a descuraja importul si punerea in circulatie a masinilor second-hand cumparate in alte state membre".

Aceste investigatii au fost facute la cererea Tribunalului Sibiu care se afla intr-un proces cu un cetatean roman care a dat in judecata statul fiindca a considerat ca taxa de prima inmatriculare este ilegala.    In urma intrebarilor Tribunalului catre Curtea de Justitie a fost afirma ca  legislatia europeana interzice ca statele membre sa ia masuri de taxare in exces a produselor aduse din alte state in favoarea celor produse in propria tara.

Curtea Europeana de Justitie a afirmat "Aceasta interdictie cauta sa garanteze neutralitatea totala a sistemului intern de taxe din punct de vedere al concurentei intre produsele autohtone si cele importate". Urmatoarea declaratie a mai fost data de catre  Curtea Europeana de Justitie "Curtea apreciaza ca legislatia romaneasca in aceasta materie are ca efect faptul ca vehiculele second-hand importate, cu o vechime considerabila, sunt taxate cu pana la 30% din valoarea lor - chiar daca este aplicata o reducere insemnata la taxa ca urmare a scaderii valorii acestora - in timp ce masinile similare oferite pe piata auto second-hand interna (din Romania, n.r.) nu sunt supuse acestei taxe. In atare conditii, legislatia are ca efect descurajarea importului si inscrierii in circulatie in Romania a masinilor second-hand cumparate in alte state membre".

Legislatia Europeana obliga tarile membre sa aleaga si sa aranjeze sistemul de taxare astfel incat acestea sa nu promoveze vanzarile automobilelor la mana a doua , astfel descurajand importul de masini similare.

Cetateanul roman care a intentat procesul, pe nume Tatu, a fost obligata sa plateasca taxa de poluare de 7.595 lei pentru automobilul cumparat din Germania in luna iulie 2008 la pretul de 6.600 lei. Barbatul intentioneaza sa isi recupereze bani in urma procesului intentat impotriva statului roman in ideea ca taxa de prima inmatriculare este neconstitutionala.

 

Inregistrare

Atentie: In campul "Utilizator" nu se accepta spatii.