Joomla Slide Menu by DART Creations
Prima Pagina >> Piata Auto >> Piata Auto in 2014 conform managerilor din industrie
Piata Auto in 2014 conform managerilor din industrie
Scris de Iacob Sergiu   
Luni, 20 Ianuarie 2014 12:32

Topul celor mai vandute automobileMarii manageri ai industiei auto din Romania sunt de parere ca 2014 va fi anul in care piata auto se va stabiliza si chiar va creste in cel de-al doilea semestru. Conform acestora anul trecut a fost cel mai rau an pentru piata auto din 2008 si pana in prezent, un an in care aproape toti importatorii auto au inregistrat scaderi in vanzari.

 

In continuare vom prezenta parerile marilor manageri din industria auto care activeaza in Romania despre evolutia si viitorul pietei auto in 2014:

Dacia – Jerome Olive, Director general Dacia si Grup Renault Romania

“Piata Auto romaneasca a fost una dintre pietele care au suferit cel mai mult de la inceputul crizei si ramane in scadere puternica si in 2013, dupa 5 ani succesivi de recul (-9,8% pe primele 10 luni, 65.747 unitati). Pentru a face o comparatie, in 2007 piata auto era de 320.000 unitati. Pentru 2014, este necesara continuarea masurilor de sustinere pietei auto.

De la inceputul anului trecut, am reinnoit complet gama Dacia, iar acest lucru are impact in vanzarile pe piata europeana. Dacia este constructorul european care a avut cea mai mare crestere (+20,2% pe primele 10 luni), pe o piata in scadere cu 3,1% si a atins o cota de piata de 2,4%. Ca urmare, anul acesta vom depasi pragul de 340.000 unitati produse la Mioveni. Principala tendinta care se mentine de cativa ani este legata de proportia vanzarilor la export (93% in 2012).

Este dificil sa facem previziuni pentru 2014, pentru ca evolutia pietelor europene ramane incerta. Speram ca noua gama Dacia sa mentina un nivel bun al vanzarilor pentru anul urmator.

Consider ca economia romanasca va fi stabila anul acesta. Romania trebuie sa incurajeze investitiile, mai ales pe acelea care aduc valoare adaugata si trebuie, bineinteles, sa progreseze in atragerea fondurilor europene. Ideea de a reduce fiscalitatea in ceea ce priveste salariile ar trebui pusa in practica, pentru ca acest lucru contribuie la imbunatatirea competitivitatii Romaniei."

Ford Romania – Zoltan Brassai, Director general Ford Romania

"Anul 2013 a fost mai slab decat 2012, piata auto a scazut de la 85.000 de unitati la 70.000 de unitati, o scadere semnificativa, daca ne gandim ca in 2008 vanzarile au fost de 330.000 unitati. Este cea mai mare scadere din ultimii 4 ani. Programul Rabla a inceput tarziu in 2013 si nu a mai dat rezultatele de acum cativa ani, iar finantarile au fost mai constranse. La piata de retail am vazut o scadere, au balansat cele de flota.

Ca o tendinta, am observat ca in 2013 a crescut cererea pentru autoturismele de segment B si C, precum si piata de autovehicule comerciale, ceea ce reprezinta un semnal bun, business-urile micilor comercianti isi revin.

In 2014 ar fi bine sa avem acces la finantari si sa fie piata de masini second-hand mai bine reglementata. Speram ca programul Rabla sa inceapa in februarie si nu la mijlocul anului.

Anul viitor vad o sansa in finantare, care va aduce consum. Investitorii care au vrut sa vina in Romania au venit, daca infrastructura se pune la punct va mai atrage investitori.

Economia romaneasca in 2014 ar trebui sa fie sustinuta de agricultura, pentru ca este o liberalizare in agricultura, se fac investitii, cred ca Romania are o sansa foarte mare sa dezvolte agricultura, care sa devina un alt motor pe langa industria de automobile si de componente auto. Industria alimentara trebuie sa devina un sector care sa tina economia romaneasca in crestere."

BMW Group Romania – Alexander Milanov, Director General BMW Group Romania

"Pentru BMW Group Romania, volumele de vanzari obtinute in 2013 au fost sub anul 2012. Am inchis anul cu un rezultat de minus 25%. Am analizat punctele slabe si punctele forte si ne vom concentra in imbunatatirea suplimentara a serviciilor pe care le oferim clientilor nostri. Din punct de vedere economic, ne asteptam sa continue actualul trend de crestere pentru Romania.

Asteptam o stabilizare a pietei, desi nu stim inca daca a fost deja atins punctual minim. Vedem posibilitatea unei cresteri mici in ultima partea a anului acesta. Ca principale obstacole: avem in prezent o crestere economica moderata; activitatile de cumparare sunt la un nivel redus din cauza nesigurantei relativ la evolutia economica generala; costuri de finantare relativ mari si schimbari nefavorabile in sistemul de taxare.

Ca factori de sustinere pentru o potentiala crestere vedem restartul investitiilor straine directe din partea actorilor financiari si industriali, cu estimari pozitive din Orientul Indepartat si China, si printr-o asteptata scadere a costurilor de finantare, bazata pe scaderea riscurilor din sistemul financiar. Un al treilea factor important este faptul ca economia romaneasca este deschisa si are un potential mare pentru exporturi bazat pe stabilizarea Zonei Euro si altor regiuni de export."


 

Inregistrare

Atentie: In campul "Utilizator" nu se accepta spatii.